Föredrag av Jens Christian Moesgaard, 11 maj i Lund

Jens Christian Moesgaard, nu professor vid Numismatiska Forskningsgruppen i Stockholm, utsågs redan i slutet av 2019 av Rut och Bengt Holméns stiftelse för Numismatik i Göteborg till 2020 års Gunnar Holst-medaljör.
På grund av coronapandemin har stiftelsen inte kunnat dela ut medaljen eller genomföra den sedvanliga föreläsningsturnén, varken under 2020 eller 2021. Under våren 2022 har emellertid en plan fastställts med föreläsningar i Göteborg, Växjö och Lund.
Gunnar Holst-medaljören Jens Christian Moesgaard kommer till Lund ONSDAGEN DEN 11 MAJ och föredraget hålls i Kyrksalen på Historiska museet vid Lunds universitet kl. 16.00-17.00. Titeln på föredraget är
”Kaos eller ordning? Myntningen i Lund under 1000-talet”
… som förhoppningsvis kommer att intressera många historie- och myntintresserade.

Copenhagen Coin Fair – söndagen den 31 oktober 2021

Söndagen den 31 oktober är det återigen dags för Copenhagen Coin Fair på Hotel Scandic Copenhagen. Mässan är öppen 10-16.

MYNTMÄSSA i Göteborg – lördagen den 4 april

Lördagen den 4 april håller Göteborgs Numismatiska Förening, sin traditionella myntmässa på Dalheimers hus. Mässan är öppen 11-15. Myntmässa Göteborg 2020.jpg

MØNTBØRS i Köpenhamn – söndag 27 oktober

Söndagen den 27 oktober håller vår systerförening, Dansk Numismatisk Forening, sin traditionella myntmässa på Scandic Hotel nära järnvägsstationen. Mässan är öppen 10-16.

FÖRENINGSKVÄLL – 17 oktober

Torsdagen den 17 oktober kl. 18:30 kommer vi att ha en föreningskväll på vår föreningslokal, Kungsgatan 38A i Malmö (observera adressen). Vi har gått igenom en del litteratur som donerats till föreningen och det som inte redan finns i föreningens bibliotek kommer att läggas fram. Om det finns något av detta som intresserar, så är det bara att ta det med sig hem. Dessutom uppmanar vi er som kommer, att ta med något numismatiskt att visa och diskutera. Då kan vi få en trevlig kväll och lära oss av varandra. Föreningen bjuder på kaffe/te och fikabröd. Porten är låst, men bara knacka på fönstret till höger om porten så kommer vi och öppnar.

Föredrag om partiska mynt i Lund den 15 oktober

Tisdagen den 15 oktober kommer Dr Vesta Sarkhosh Curtis från British Museum att hålla ett föredrag med titeln ”From kingdom to empire: the changing face of Parthian coinage”. Föredraget äger rum på Lunds Universitets Historiska Museum, Krafts torg 1 i Lund. Föreläsningen är offentlig och alla är välkomna. Dr Vesta Sarkhosh Curtis kommer att hålla ett antal föreläsningar i Sverige på initiativ av Rut och Bengt Holméns stiftelse för numismatik i Göteborg, bl.a. då i Lund den 15 oktober. Dr Curtis har studerat vid Göttingens universitet och vid University College i London. Hon ansvarar för British Museums samling av antika iranska mynt och mynt från den islamska världen. pdf icon 20190525-Vesta-Sarkhosh-Curtis-föreläser-i-Sverige.pdf
pdf icon Vesta-Sarkhosh-Curtis.pdf

NYA KONTAKTRUTINER – e-post

Styrelsen i Skånes Numismatiska Förening har beslutat att framöver hålla huvudsaklig kontakt med föreningens medlemmar via e-post i stället för med traditionella brev. Detta beslut har tagits bl.a. för att hålla kostnaderna nere. Det betyder i sin tur att föreningen behöver e-postadresser till de medlemmar som vill ha kontinuerlig information om vad som händer i föreningen. Även hemsidan kommer att vara ett viktigt forum för att hålla sig ajour med föreningsaktiviteter som är på gång.

Vi ber alltså medlemmar att meddela sin e-postadress till foreningen@sknf.se.

Bästa hälsningar / Styrelsen